Geschiedenis van Reiki

Mikao Usui
Mikao Usui

Mikao Usui werd in 1865 geboren in Japan bij een beroemde Samoerai familie. Hij gaf les in de heilige geschriften. Een leerling vroeg aan hem: ‘Geloof je alles wat er in de heilige geschriften staat? Geloof je ook in handoplegging?’ Omdat hij niet kon vertellen hoe dit werkte, begon hij een lange zoektocht, waarbij hij de oude talen leerde, in Amerika ging studeren en op een Heilige Berg in Japan ging mediteren. Uiteindelijk kreeg hij een visioen en wist hij hoe hij de symbolen moest gebruiken. Hij had het contact met Reiki verkregen.

Eerst paste hij Reiki toe op zichzelf en zijn familie. Dit was zo succesvol dat hij ook anderen ging behandelen. Vanaf dat moment heette de methode ‘Zijn Methode’. Het ene wonder na het andere gebeurde. Zijn praktijk groeide en hij had op een gegeven moment heel veel studenten.

Tijdens het leven van Mikao Usui werd de nadruk van het Usui Systeem van Natuurlijk Genezen gelegd op de spirituele ontwikkeling.

Chujiro Hayashi
Chujiro Hayashi

Chujiro Hayashi, geboren in 1880 en van oorsprong een legerarts, was één van de ijverigste leerlingen van Mikao Usui. Hij begon zijn opleiding bij Mikao Usui in 1925. Bij het overlijden van Mikao Usui ontving hij het zegel van ‘Usui’s Methode’. Hij startte een kliniek in Kyoto en Tokyo en leidde een groot aantal therapeuten op.

Tijdens het leven van Chujiro Hayashi werd de nadruk van het Usui Systeem van Natuurlijk Genezen gelegd op behandelen en cursussen. Chujiro Hayashi heeft de cursussen eerste graad, tweede graad en mastergraad verder vorm gegeven.

Hawayo Takata
Hawayo Takata

In 1900 werd Hawayo Takata geboren op het eiland Hawai. Zij had Japanse ouders. Na het overlijden van haar man in 1930 werd ze zelf ernstig ziek (ze had een goedaardige tumor in haar hoofd). Ze kon niet meer werken en in 1935 besloot ze naar Japan te gaan om geopereerd te worden. Op de operatietafel hoorde ze een stem in haar hoofd, die zei: ‘je hoeft niet geopereerd te worden’. Een verpleger hoorde dit van haar, en raadde haar de kliniek van Hayashi aan om de hoek van het ziekenhuis.

In Hayashi’s kliniek genas Hawayo Takata zonder operatie, door middel van handoplegging. Haar interesse voor ‘Usui’s Methode’ groeide. Ze wilde de methode graag zelf leren. Eerst kreeg ze hiervoor geen toestemming, omdat het een geheim van Japan was. Uiteindelijk kreeg ze toestemming en volgde ze de eerste graad, tweede graad en Mastergraad opleiding. In 1938 werd ze ingewijd tot Reiki Master. Ze hebben samen veel cursussen gegeven op Hawai. Hawayo Takata is later aangewezen als opvolgster van Chujiro Hayashi. Ze heeft ruim 40 jaar Reiki beoefend, in deze periode heeft ze 22 Reiki Masters opgeleid. Hawayo Takata heeft Reiki in veel delen van de westerse wereld geïntroduceerd. In 1980 overleed zij.

Phyllis Furumoto
Phyllis Furumoto

In 1948 werd haar kleindochter Phyllis Furumoto geboren. Phillis leerde Reiki eerst kennen in haar eigen gezinssituatie. Toen zij een jonge twintiger was, werd besloten dat ze haar oma moest helpen met de cursussen. Toen ontdekte Phillis dat Reiki niet alleen door haar familie werd beoefend, maar over de hele wereld verspreid was, mede door haar oma. Toen Hawayo Takata vond dat Phillis er klaar voor was, werd ze ingewijd tot Reiki Master. Vanaf dat moment heeft ze geholpen met de inwijdingen. Zij is één van de 22 Reiki Masters, die Hawayo Takata heeft opgeleid. Na de dood van Hawayo Takata werd Phillis Furumoto aangewezen als haar opvolgster. In 2019 overleed zij.

Milou van Rooij – de Vries

De grondlegger van Health Centre Chõ, Milou van Rooij – de Vries, is opgeleid in deze lijn van Reiki opvolgers. Zij is bestuurslid van het overkoepelend orgaan Reiki Ryoho. Zij geeft les in haar eigen instituut en bij het Nederlof Centrum.