Kinesiologie

Wat is Kinesiologie?

Kinesiologie is een biofeedback methode, waarbij lichaamssignalen gemeten worden via spierspanning. Kinesiologie, letterlijk ‘De leer van de beweging’, is een therapeutische manier van werken, waarbij spiertesten worden gebruikt om uit te zoeken waar, waarom en wanneer de balans in je lichaam verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans te herstellen is.

De methode werd in de jaren ’60 in Amerika ontwikkeld door de arts en chiropractor George Goodheart. Hij bundelde daarin onderzoek, kennis en ervaring uit fysiotherapie, geneeskunde, chiropractie, acupunctuur, voedingsleer en psychologie. Werken met spiertesten vormt de basis. Goodheart had in zijn praktijk namelijk ontdekt dat bepaalde patiënten sommige spieren niet in de uitgangspositie konden vasthouden. Daaruit concludeerde hij dat spieren reageren met spanningsveranderingen op stress en ziekte. De goed opgeleide kinesioloog neemt deze veranderingen via spiertesten waarnemen en zoekt naar een therapie.

De klachten kunnen zowel fysiek, mentaal-emotioneel, of energetisch zijn. Kinesiologie is een holistische therapie, omdat ze in plaats van de symptomen te bestrijden, de persoon in zijn geheel bekijkt.

Stress test

Bij de spiertesten wordt meestal een arm van de cliënt in een zodanige uitgangspositie gebracht, zodat één bepaalde spier wordt geïsoleerd. Door zachte druk op een spier uit te oefenen en te voelen of de spier voldoende energie heeft om die te weerstaan, krijg je een beeld van waar blokkades en onbalansen het welzijn verstoren. Wanneer de spier deze zachte druk niet kan weerstaan wordt de test ‘zwak’ genoemd en is er sprake van een onbalans. De reden daarvoor kan in allerlei vormen van stress liggen en stress kost energie. Binnen de kinesiologie wordt het begrip stress zeer ruim opgevat: deze stress kan zowel fysiek, mentaal-emotioneel, of energetisch zijn.

De kinesioloog werkt dus als een “tolk”, door gebruik te maken van het lichaamsbewustzijn van de cliënt, om zo het verhaal zichtbaar te maken, dat onder de klachten ligt. Wanneer het plaatje zo compleet mogelijk is, test de kinesioloog, wederom door middel van de spiertest, wat de beste manier is om deze cliënt weer in balans te brengen en hoe zijn zelfgenezend vermogen het beste wordt gestimuleerd.

Hoe werkt de kinesioloog?

De kinesioloog geeft zijn cliënt via de spiertesten inzicht geven in de oorzaak van zijn klachten. De testen vormen de puzzelstukjes die uiteindelijk met elkaar een beeld vormen van het hoe en waarom van de klacht. Er worden relaties gelegd met stress uit het heden èn uit het verleden, omdat het lichaam negatieve ervaringen soms lang vasthoudt. Als het plaatje zo compleet als mogelijk is, test de kinesioloog wederom door middel van spiertesten uit, wat de beste manier is om deze cliënt weer in balans te brengen en hoe zijn zelfgenezend vermogen het beste wordt gestimuleerd.